POČET PRÍSTUPOV:
1 181 949



Pohánka v racionálnej výžive

Autori: Ing. Vladimír Šmajstrla,CSc. Ing. Soňa Šmajstrlová- Petrová

Obsah: 
Predslov - 5 
Súčasné názory na racionálnu výživu človeka - 6 
Pôvod a história pestovania pohánky - 9 
Botanická a biologická charakteristika - 14 
Sortiment pohánky - 17 
Pestovanie pohánky - 18 
Choroby a škodcovia pohánky - 23 
Potravinárske spracovanie pohánky - 25 
Technológia vylúpania pohánky - 25 
Charakteristika jednotlivých mlynárenských výrobkov a odpadov - 26 
Výroba pohánkových krúpok a pohánkovej múka v domácnosti - 28 
Príprava múky a krúpok na ručnom žarnove - 28 
Príprava krúpok a múky ručným mlynčekom na šrotovanie obilia - 28 
Vylúpavanie pohánkových nažiek v mixéri - 29 
Výživná hodnota pohánky - 31 
Chemické zloženie nažiek a pohánkových produktov - 32 
Dietetické vlastnosti pohánky - 33 
Kuchynské využitie pohánky - 37 
Všeobecné zásady prípravy jedál z pohánky - 37 
Polievky - 39 
Polievky z pohánkových krúpok - 39 
Polievky z pohánkovej múky - 40 
Pohánka ako príloha k mäsitým jedlám - 41 
Pokrmy z mäsa a pohánky - 43 
Pokrmy zo zeleniny a pohánky - 46 
Pokrmy s hubami a s pohánkou - 49 
Iné jedlá z pohánkových krúpok - 50 
Nákypy z pohánky - 52 
Sladké kaše z pohánky - 53 
Múčniky a cestoviny - 54 
Iné jedlá z pohánkovej múky - 57 
Využitie pohánky v prírodnej liečbe - 60 
Použitá literatúra - 61 
Zoznam receptov - 63